Ikiopiskelijan elämää Metson Anteron elämää ja mietteitä

Korttikoulutusten hinta estää työllistymistä

Nykyään on rummutettu paljon turhien sääntöjen purkamisesta. Erilaisiin työelämässä vaadittaviin kortteihin, kokeisiin ja parin päivän koulutuksiin normienpurkutalkoot eivät näytä ulottuneen. Vaadittavia maksullisia pränikoita ja hilpakkeita tulee hiljalleen vain lisää. Näin toimimalla lainsäätäjä rakentaa muuria työelämässä olevien ja työelämän ulkopuolella olevien välillä.

Otetaan esimerkiksi kuorma-autokortti. Aikaisemmin sait C-kortilla lähteä kuljetusalan töihin. Nyt yksityisajoa aiemmin ajanut C-kortillinen alalle vaihtaja joutuisi käymään kerralla viiden vuoden ammattipätevyyskoulutukset, 100-200 euroa koulutus, jotta saisi voimassa olevan ammattipätevyyden. Lista suorittavaan työhön tarvittavista korteista on loputon. Löytyy työturvallisuuskorttia, hygieniapassia, tulityökorttia, ... .

Vaikka olisit ilmoittautunut työnhakijaksi, joudut lähtökohtaisesti maksamaan nämä selkeästi työllistymismahdollisuuksiasi parantavat kalliit ja lyhytkestoiset koulutukset omasta pussistasi. Työttömänä tai opiskelijana sinulla ei kuitenkaan ole näihin koulutuksiin varaa. Siksi ne vaikuttavat niin, että työssä olevat pystyvät ylläpitämään koulutuksia, työttömät eivät.

Työttömyyttä vastaan tosissaan sotiva hallitus harkitsisi kahdesti, kannattaako käyttää rahaa ennemmin työttömien kuulumisia kyselevien haastattelijoiden palkkaamiseen, vai pitäisikö käyttää sama raha kaikkien työvoimatoimistosta työtä hakevien, täystyöttömien lisäksi vaikka opiskelijoiden, nollatuntisopimuksilla ja osa-aikatöissä työskentelevien, korttirumban maksamiseen. Maksamalla uudelle alalle työllistymistä ja työelämässä etenemistä edistävät oppilaitosten ja yksityisten kouluttajien järjestämät korttikoulutukset työnhakijaksi ilmoittautumisen perusteella, saisimme joustavuutta työelämään ja parhaat kyvyt nyt korteilla suojatun työelämän käyttöön silloin, kun uutta työtä etsivien, opiskelijoiden, vakituisen työelämän ulkopuolella olevien ja työttömyysuhan alla elävien elämäntilanne on koulutukseen sopiva.

Kirjoitus on julkaistu tällaisenaan myös Kalevan Juttutuvassa nimimerkillä "DI Metso". Olen myös varma, etten ole ensimmäinen jolle tämä ongelma on tullut mieleen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

C-korttin haltijana toimitat lääkärintododistuksen viiden vuoden välein, vaikka kortilla ei tee yhtään mitään, ilman mainetsemiasi lisä kortteja.

Aikani mietittyäni palautin kortin poliisille, nykyisin käytän paikallisliikenteen ja Onnibussin palveluja, on muuten edullista liikkumista.

Käyttäjän mjkrie kuva
Mika Riekki

Koskeeko kortti vaatimus myös Suomeen EU-alueelta töihin tulevia?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset