222 - Euroopan Parlamenttiin - Ikiopiskelijan elämää Metson Anteron elämää ja mietteitä

Stora Enso vähentää: Älä jää Lumeen makaamaan, ohjeita tuleville työttömille.

Kuulin juuri radiosta huonoja uutisia Oulun alueelle. Stora-Enso suunnittelee mm. yhden paperikoneen alasajoa tehtaan kannattavuuden parantamiseksi. Tästä peliliikkeestä seurannee neljänsadan työntekijän vähennystarve yt-neuvottelujen jälkeen. Haluaisin antaa kokemuksieni perusteella epäsovinnaisia neuvoja hyvältä palkalta työttömäksi jääville ja tuoda esille järjestelmässä olevan selkeän ongelmakohdan: Työtön ei saa opiskella omavalintaisia tutkintoon johtavia opintoja.

Paperitehtaalla työskentelevät ovat usein kohtalaisen hyvin palkattuja. Jäädessäni työttömäksi vuonna 2012 viiden kuukauden tuotantotalouden DI:ksi valmistumisen jälkeisen työsuhteen jälkeen, olin saanut yli neljän tonnin kuukausipalkkaa. Tämä voi kuulostaa aika normaalilta palkalta DI:lle, mutta vuosina 2017 ja 2016 verotettavat tuloni koko vuoden aikana ovat jääneet koulutuksestani huolimatta tämän rajan alle, koska en ole päässyt DI-tason töihin. Samaan aikaan olen lyhentänyt asuntovelkaa.

Jos on pienintäkään epäilystä siitä, että tuleva palkkaus tulee olemaan huomattavasti mahdollista seuraavaa palkkaa pienempi, tai jos on epäilystä että työttömyys pitkittyy, annan neuvoja miten kannattaa toimia.

Ensimmäinen ohje on alkaa välittömästi etsiä omaa koulutusta vastaavaa työtä ennen työsuhteen päättymistä. Älä jää lumeen makaamaan, sillä jo ennen työttömyyttä toiseen työpaikkaan vaihtanut on pitemmän päällä vahvemmassa asemassa, kun mahdollisia tukipaketteja tai koulutuksia odottamaan jäänyt. Katko työurassa vaikuttaa todella merkittävästi työllistymismahdollisuuksiin. Sitä hyvää mahdollisuutta odottamaan jäävälle voi jäädä luu käteen. Jos palkka vähän laskee, anna laskea. Olisin itse ottanut kevyesti puolentoista tonnin laskun palkkaan ja silti tienannut vielä enemmän kun pisimmässä työsuhteessani Oulun yliopistolla. Eipä löytynyt töitä.

Toinen ohje on lähteä alusta alkaen siitä mahdollisuudesta liikkeelle, että työttömyydestä saattaa tulla pitkäaikaista. Tilanne pitää ottaa vakavasti. Tämä tarkoittaa lainojen takaisinmaksuerien tiputtamista järkevälle tasalle. Itse maksoin pitkään seitsämänsadan euron lyhennyksiä ansiosidonnaisistani, koska työttömyyden piti olla väliaikaista. Heikensin tällä ihan itse mahdollisuuksiani matkustaa toisilla paikkakunnilla etsimässä töitä.

Kolmas ohje on ottaa välittömästi selville työtöntä koskevat rajoitukset. Jos sinulla on se pöytälaatikkofirma, sen saattaa joutua lopettamaan. Jos sinulla on opinto-oikeus yliopistoon, tarkista heti voitko säilyttää sen. Lähtökohtaisesti tutkintoon johtavista opinto-oikeuksista pitää nykyään luopua, elleivät tietyt sivutoimisuutta koskevat ehdot täyty. Muitakin vastaavia työttömyysturvan saannin estäviä tai sitä viivyttäviä sudenkuoppia on olemassa. Se, että niistä ei tiedä ei kelpaa selitykseksi.

Neljäs ohje on pyrkiä määrätietoisesti ansiosidonnaisen päivärahan työssäoloehdon täyttymiseen uudelleen sovitellun päivärahan kautta. Olen varma, että tästä neuvosta tulen saamaan tulikivenkatkuista palautetta, mutta näin silti kannattaa toimia. Sääntö menee niin, että mikäli ansiosidonnaisen päivärahan loppuessa työssäoloehto täyttyy tarkastelujakson aikana, päivärahaa jatketaan ja sen taso voi pudota korkeintaan 80% tasolle aikaisemmasta ansiosidonnaisesta päivärahasta. Tarkastelujakson työssäoloehto edellyttää tiettyä määrää vähintään 18 tuntisia työviikkoja sopimusten mukaisella palkalla. Tätä kahdeksallekymmenelle prosentille tipahtamista voi ketjuttaa, joten hyvällä palkalla työssä ollut voi sopivalla sivutoimisella hanttihommalla, vaikka lehdenjaolla, nauttia järkevästä tulotasosta vuosia. Tämä mahdollisuus pitää kuitenkin selvittää heti, koska työssäoloehto ei ehdi täyttyä sitten enää viimeisenä ansiosidonnaiskuukautena, kun ymmärtää että ei niitä töitä sitten sen ansiosidonnaisen aikana löytynytkään. Ansiosidonnaiselta tipahtaminen voi siis maksaa pitkään työttömäksi jäävälle vuosien kuluessa kymmeniä tuhansia euroja. Turha ylpeys siis heti pois ja hakemaan niitä osa-aikaisiakin hanttihommia. Kannattaa muistaa, että jotta tämä toimisi, osa-aikaisuus pitää olla sitten työnantajan aloitteesta johtuvaa, ei omasta aloitteesta.

Viides ohje on kouluttautua mahdollisuuksien mukaan. Meillä paasataan kovasti aktiivisuudesta, mutta tutkintoon johtava koulutus ilman että se on yhteiskunnan tuottajilta erikseen ostamaa työllisyyskoulutusta johtaa välittömään ansiosidonnaiselta putoamiseen. Tässähän ei tietenkään ole mitään järkeä, koska ansiosidonnaisella olisi hyvin varaa ja aikaa opiskella. Opintotuki on kuitenkin opiskelijan ensisijainen etuus. Opintotuen taso on murto-osa ansiosidonnaisesta tuesta, eikä asuntovelallinen perheellinen periaatteessa selviä sillä. Esimerkiksi iltalukio-opintoihin saa kuitenkin yleensä työkkäriltä luvan ja opiskelu maksaa noin 50 euroa talvea kohden. Opiskelu rytmittää elämää. Itse luin itseni työttömänä käytyjen kertaavien iltalukio-opintojen avulla lääkikseen. Minusta tutkintoon johtavan omatoimisen opiskelun rajoittaminen ja opinto-oikeudesta luopumisen edellyttäminen on typerää ja lakia tulisi ehdottomasti korjata tältä osin. Jos ihmiset sitten "väärinkäyttäisivät" ansiosidonnaista tutkintoon johtavaan opiskeluun, niin eipä se olisi kyllä niitä pahimipa väärinkäytöksiä tässä yhteiskunnassa. Yliopistot saisivat tutkintoja ja työttömien osaamistaso päivittyisi olemassa olevan koulutusjärjestelmän kautta erilliskoulutuksia halvemmalla hintalapulla veronmaksajille. Mikä tässä on niin väärin, että tutkintoon johtavaa opiskelua työttömänä ei voida sallia? Kansanedustajana pyrkisin korjaamaan tämän epäkohdan.

Kuudes ohje on selvittää avun saanti etukäteen siltä varalta että töitä ei löydy, "worst-case". Jos sinulla on omaisuutta, esimerkiksi omistusasunto, on hyvä huomioida, että et saa senttiäkään harkinnanvaraista tukea ("sossun rahaa"). Kaikki omaisuus pitää ensin realisoida ja käyttää. Tämä tuntuu olevan asia, joka säännöllisesti unohtuu keskustelupalstojen propagandassa. Lisäksi tilitietosi tarkistetaan etukäteen ja aikaisemmat tulosi jaksotetaan. Vaikka olisit käyttänyt kaiken, jos sinulla pitäisi laskennallisesti olla rahaa, et saa mitään. Jos sairastut työttömänä ollessasi, hae lääkärintodistus ja sairauspäivärahaa. Näin et menetä ansiosidonnaisen kestoa sairastelun vuoksi. Huomioi omavastuuaika (tietty määrä päiviä pienemmällä korvauksella) ja se että jos sairauspäiväraha-aika saman sairauden vuoksi jatkuu alle kuukauden kuluttua aikaisemman sairaspäirävahajakson loppumisesta, omavastuuaika ei ymmärtääkseni toistu. Välittömästi (päivälleen) ansiosidonnaisen jälkeen jatkuva pitkä sairauspäirävahajakso käytännössä jatkaa ansiosidonnaisen tulotasoa. Näin myös silloin, jos työssäoloehto ei täyty.

No, tässä oli neuvoja hengissäselviämiseen, jos joutuu työttömäksi ja jos asiat menevät kaikesta huolimatta sen jälkeen pieleen työllistymisen suhteen. Ensimmäinen sääntö on kuitenkin se, että hae töitä aikailematta, kun tulee epäilys siitä, että työpaikka on menossa alta. Kannattaa ottaa se palkan alennus, jos muuta ei löydy ja muistaa että ne lainan lyhennykset on mahdollista neuvotella uusiksi. Rotat jättävät uppoavan laivan siksi, että sinne jäävät rotat hukkuvat. Omalta kohdalta DI:n palkalta opintotuen tasolle siirtyminen opiskelun vuoksi onnistui asteittan, mutta hintana on ollut viisinumeroisen opintolainan kertyminen matalammalla tulotasolla, mitä olisin peruspäivärahalla saanut. Olen siis kotiin jääneitä huomattavassa huonommassa asemassa sen vuoksi, että halusin kotona odottelun sijaan opiskella uutta tutkintoa. Vaikka kertailin tässä erilaisia tukia, muistuttaisin vielä, että työelämässä kannattaa ehdottomasti yrittää pysyä. Tuet ovat pikkurahoja verrattuna normaaliin palkkaan.
 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Hienoa että olet jaksanut opiskella uuden tutkinnon. Olet siis nyt lääkiksessä, insinöörilääkäri saa varmasti töitä :)

Tyttäreni oli koko kouluajan täydellinen humanisti, mutta jostain syystä hän kuitenkin muutama vuosi koulun jälkeen halusi opiskelemaan lääketiedettä. Ongelmana oli ettei hän ollut lukiossa opiskellut fysiikkaa, kemiaa eikä biologiaa muuta kuin minimin ja kaiken lisäksi vain lyhyen matikan. Hänkin sai sinun laillasi mennä tavallisiin lukioluokkiin muiden oppilaiden joukkoon kemiaa ja fysikkaa pähkäilemään. Vaikeata oli, mutta kahdeksan tunnin opiskelulla joka arkipäivä se lopulta onnistui - Eli tarvittiin todella paljon myös itsenäistä opiskelua omin päin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset