Ikiopiskelijan elämää Metson Anteron elämää ja mietteitä

Äänestäjä, oletko äänestänyt haittapäättäjää?

Tänä aamuna, palatessani lehdenjaosta, katselin teiden varsilla olevia vaalimainoksia ja kuuntelin radiosta - vaalimainoksia. Eräs mainos, jääköön kilpailija tässä kehumatta, oli minusta varsin hyvä. Jäin miettimään, miksi mainos oli minun mielestäni hyvä. Olen opiskellut 1300 opintopistettä, montaa eri alaa. Silti työllistyminen tekniikan alalla ei ota onnistuakseen, koska työpaikkoihin etsitään useimmiten spesialistia. Työnantajalla, tai rekrytointifirman konsulentilla on jonkinlainen kuva siitä, mitä ideaalinen hakija osaa. Minun laaja osaamisprofiilini aiheuttaa hämmennystä, eikä sieltä löydy sitä kymmenen vuoden työkokemusta oikeastaan mistään. Ero generalistin ja spesialistin välillä työnhaussa on siis tullut minulle varsin selväksi.

Politiikassa on myös generalisteja ja spesialisteja. Moni haluaa luoda itselleen selkeän profiilin talousosaajan tai ympäristövelhona. Näin äänestäjä, joka on kokenut päätöksenteosta puuttuvan jotain tiettyä asiantuntemusta voi helposti valita tätä asiantuntemusta äänestämällä haluamallaan tavalla profiloitunutta ehdokasta. Tänä aamuna, vaalimainoksia kuunnellessani, minulla välähti, että spesialistit ovat todennäköisesti syypäitä kaikkiin Suomen politiikkaa vaivaaviin olennaisiin ongelmiin.  Spesialisti on erinomainen valinta taloyhtiön hallitukseen. Jos taloudeltaan hyvässä kunnossa olevassa kunnossa tarvitaan se uusi urheilukenttä, spesialisti ajaa edelleen asiansa. Eduskunnassa päättäjiä on kuitenkin vain se kaksisataa. Fanaattisesti johonkin yhteen asiaan fokusoituva ihminen voi neljän vuoden ajan mielestään huoletta myydä äänensä missä tahansa muussa asiassa, paitsi siinä yhdessä, hänelle tärkeässä elämän ja kuoleman kysymyksessä. Kutsun tällaisia oman erikoisalueensa ulkopuolisten asioiden vastuunkantamiselle piupaut antavia  päättäjiä haittapäättäjiksi. Järkevä päätöksenteko edellyttää päättäjiltä aitoa halua päästä aina käsiteltävässä asiassa parhaaseen mahdolliseen tulokseen. Jos tätä halua ei löydy, demokraattinen prosessi ei anna parasta mahdollista tulosta. Haittapäättäjien ansiosta selkeästi kuolleena syntyneitä lakeja menee jatkuvasti läpi eduskunnassa, eikä selkeisiin epäkohtiin saada puututtua. Haittapäättäjiä varten eduskunnassa on aina menossa suuria, pitkäaikaisia periaatteellisia, suuria tunteita herättäviä prosesseja. Niiden avulla asiohin pragmaattisemmin suhtautuvat tahot voivat ostaa syöttiin käyvien haittapäättäjien äänet esimerkiksi talousasioissa.

Äänestäjä, pohdi esittämääni ajatusta. Mieti tarkkaan, oletko äänestämässä eduskuntaan toisissa asioissa vastuuttomasti äänestävää haittapäättäjää, vai ihmistä joka pystyy näkemään koko kuvan. Kuunnellessani tänään erästä toisen ehdokkaan vaalimainosta ymmärsin, että se oli hyvä koska sen tekijä antoi minulle sellaisen kuvan, että ajattelee asioita laajemmin kuin vain sen oman puolueensa tai oman yhden asian kautta. Sitähän se tarkoittaa olla hyvä päättäjä, että osaa tehdä päätöksia. Yhden asian ymmärtäminen tai haluaminen on aivan toinen asia. Vähän kateellisena toivon, että minunkin vaaleihin liittyvästä viestinnästä kävisi ilmi, että näppäimistön edessä täällä istuu omilla aivoillaan ja sydämellään vastuullisesti ajatteleva ihminen.
 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Laaja yleistietämys on hyvästä, laaja paperitietämys ei välttämättä.

Itsekin vieroksun yhden asian mestareita.

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Yhden asian ihmisiä voidaan käyttää asiantuntijoina kun käsitellään hänen alaansa liittyviä juttuja. Esimerkiksi Carunan, Digitan ja Kemiran lannoitteiden myynti oli virhe - Päättäjiltä puuttui kyky nähdä asiat laajasti ja analyyttisesti - Alat ovat strategisesti tärkeitä suomalaisille, eikä ole hyvä että myytiin ulkomaille. Mitä tehdä jos vaikka Digita joutuu kiinalaisten tai venäläisten käsiin?

Käyttäjän antsu1 kuva
Antero Metso

Voimme lohduttautua sillä, että kansallisen omaisuutemme myynnillä varmasti edistettiin asiaa ajaneiden poliitikkojen mielestä tärkeitä päämääriä. Eipä se tosin kyllä paljoa lohduta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset