Ikiopiskelijan elämää Metson Anteron elämää ja mietteitä

Työttömyys: 1,5x raha oppilaitoksille työttömän kouluttamisesta tutkintoon

Omassa elämässäni koulutus on ollut avain moneen ongelmaan. Vanhempani eivät ole käyneet korkeakouluja. Ilmainen koulutus on antanut minulle mahdollisuuden tehdä tutkimustyötä, jota poromiehen poikana (isäni ammatti lentolupakirjassa) Kittilässä en olisi maksullisen, rajoitetun koulutuksen maassa ikinä tehnyt. Siksi en ymmärrä, miksi työttömyys ja tiettyjen muiden tukien saaminen rajoittaa meillä kouluttautumista ja siten siirtymistä toisille aloille.

Ehdottaisin, että vanhempien työttömien pitäisi saada opiskella täysipäiväisesti itse normaalin hakumenettelyn kautta valitsemallaan alalla ja oppilaitoksen pitäisi saada yhteiskunnallisesti hyödyllisen toiminnan kautta puolitoistakertainen raha työttömänä tutkintonsa aloittamisen kouluttamisesta tutkintoon. Opintojen minimitahdin mukainen eteneminen toimisi osoituksena työssäoloehdon täyttämisestä.

Tällä hetkellä työtön ei saa vapaasti opiskella. Meillä on jo nuorille työttömille suunnattu velvoite hakea opiskelemaan opintotuella. Tämä velvoite ei koske tiettyä vanhempia ihmisiä. Heillä on usein elämässään toisia velvoitteita, joiden täyttäminen ei pelkällä opintotuella onnistu. Miksi emme sallisi ei-nuorisotyöttömien opiskella vapaasti  työttömyyskorvauksella ja muilla etuuksilla? Nyt ylläpidämme kallista ja tehotonta työvoimakoulutusjärjestelmää, vaikka meillä on olemassa toimiva ja ainakin omasta mielestään tehokas tutkintoihin ja ammattiin kouluttava koulutusjärjestelmä.

Mielestäni ei-nuorisotyttömien pitäisi voida hakea vapaasti koulutukseen ilman että sillä olisi rajoittavia vaikutuksia työttömyysetuuksiin tai muihin etuuksiin. Jos opiskeleva ei ota hänelle tarjottua työpaikkaa vastaan, työttömyysetuus voitaisiin sitten lakkauttaa. Sen sijaan arvuuttelu, että työtön opiskelija ei joka tapauksessa ottaisi hänelle tarjottua työpaikkaa vastaan ei mielestäni saisi toimia työttömyysetuuden epäämisen perusteena: Paljon tapahtuisi myös, jos lehmät lentäisivät. Työttömälle tarjottu työpaikka on paikoin yhtä harvinainen ilmiö.

Nykyinen järjestelmä rankaisee edelleen työttömän omasta aktiivisuudesta kouluttautua ja pyrkii pitämään kouluttautumattomat omassa luokassaan. Tämä ei minusta ole hyväksyttävää, nykyaikaista eikä tasa-arvoista. Jos työttömien kouluttamiseen menee verorahoja, se on silloin hyvin käytettyä verorahaa. Puolitoistakertainen raha on jo ollut käytössä ulkomaalaisten tohtorikoulutettavien kouluttamisesta tutkintoon, joten siinä ei sinänsä ole mitään uutta. Miksi samaa keinoa ei voitaisi käyttää motivoimaan myös tutkinnon aloittaessaan työttömien kouluttamista? Mikäli on epäilyksiä, että joku koulutus olisi hyödytöntä verorahojen väärinkäyttöä, miksi sellaista koulutusta on sitten ensinkään olemassa?

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

Minulla on paljon kokemusta siitä kuinka työttömien laillista opiskelua vaikeutettiin työvoimatoimiston virkailijoiden taholta. Eräs mieleenpainuvimmista oli kun v-kirjaimella alkavan kaupungin työkkärin työvoimatoimikunnan sihteeri tiukasti sanoi, että jos et peru opiskelupaikkaasi, niin minä kaitkaisen työttömyysturvasi maksatuksen heti tässä paikassa.

Tapaus liittyi siihen, kun Tuulikki Petäjäniemi oli selvittämässä työttömien mahdollisuutta osallistua aikuisopintotuella ihan mihinkä tahansa opiskeluun. Laki tuli voimaan kuten olin ajatellut ja tuota ennen olin jo pyrkinyt Ammattikorkeakoulun iltalinjalle. Pääsin hyvin arvosanoin kouluun ja niin sitten työkkärissä työvoimatoimikunnan sihteeri muistaaksei kesäkuussa kertoi, että jos en peru syyskuussa alkavia opintojani, hän peruu työttömyysturvani. Meinasi hiukan housut tutista kun juuri olin tullut kirjastosta ja siellä luin uuden voimassaolevan lain opintojen mahdollisuudesta. Yritin kertoa virkailijalle, kun tuo laki on jo voimassa, että ei ole syytä perua opintojani nyt kun opinnot alkavat vasta syyskuussa. Täti totesi, että he eivät tunne tuota lakia. No sitten peruin opinnot ja asia jäi siihen mutta kyllä tuo vieläkin kaivelee. Uusi laki takasi opinto-oikeuden 2:ksi vuodeksi opiskella työttömänä aikuistopintotuella.

Minun käsittääkseni ennen työvoimatoimikunnat olivat suurimpia työttömien opiskeluiden jarruja. Tosin joillakin paikkakunnilla on ollut mahdollista opiskella vaikkapa kokonainen tutkinto työttömänä ollessaan.

Käyttäjän antsu1 kuva
Antero Metso

Omalla kohdalla olen viettänyt eri työttömyysjaksojen kohdalla kaksi vuotta töitä etsien, kaikki opiskelu oli ehdottomasti kielletty. Kummankin jakson jälkeen sain jatkaa opiskelua TE-keskuksen luvalla. Oma ennätys opiskelulle on 120 opintopistettä vuotta kohden, joten turhautumisen määrää lienee turha tässä alkaa kuvailemaan.

Silloin minulla oli kesken olevia korkeakoulututkintoja. Kysyin virkailijalta, että "Ymmärsinkö oikein, että jos teen vaikka pitsinnypläyksen kurssin jonkin taideteollisen korkeakoulun avomina opintoina, siitä seuraa työttömyystuen takaisin perintä?" ja vastaus oli "Kyllä!" Se kun olisi katsottu kesken jääneiden opintojen jatkamiseksi alle vuoden seisauksen jälkeen. Myöhemminhän lainsäätäjä kyllästyi tähän pelleilyyn ja esti yliopisto-opintojen keskeyttämisen työvoimatoimiston edellyttämällä tavalla vedoten siihen, että koska ammattikorkeakoulussa keskeyttäminen ei ollut mahdollista, yliopisto-opiskelijoillakaan ei sellaista oikeutta saa olla. Opintojen siis piti sen jälkeen olla vuosi keskeytettynä tai opintopaikasta luovuttu pysyvästi ennen kuin työttömyystukea on mahdollista saada. Uusi opinto-oikeus ilman lupaa katkaisisi sitten automaattisesti työttömyystuen. Olen siinä käsityksessä, että tämä on myös nykyinen asioiden laita.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset