Ikiopiskelijan elämää Metson Anteron elämää ja mietteitä

Eduskuntavaaliehdokkaan vapaapäivä

Ihan ensiksi tahdon kiittää kaikkia minua äänestäneitä: Lämmin kiitos! 

Tänään minulla oli ensimmäinen vaalien jälkeinen vapaapäivä lehdenjaosta. Työjakso ennen vaaleja oli tiukka, koska erilaisten lehtien vaalinumerot tarkoittivat käytännössä usean päivän putkea tavallista jakoyötä raskaampaa peittojakelua. Jakelu muuttui myös astetta viileämmäksi, kun lämmittimen puhaltimen hiilet loppuivat jokunen päivä sitten ja ulkona on vielä aika kylmää öisin. Onneksi asia korjaantui kerrospukeutumisella varaosaa odotellessa.

Vapaapäivä menikin seuraavan auton kunnostamisessa lehdenjakoon pian hajoavan auton tilalle: korjailin iltapäivän ja illan Ford Fusioni takajarruja, jotka olisi hyvä saada jonkinlaiseen kuntoon ennen lehdenjakokäytön vaatimaa kytkimen vaihtoa.  Välissä ehdin toki käydä oululaisen opiskelijaradion, Rattoradion tuottajakoulutuksessa ja vastailla lääketieteellisen tiedekunnan  opiskelijaedustuksiini liittyviin sähköposteihin.  Sain toisen puolen käsijarrun säätömekanismin vihdoin toimimaan jarruosien rasvan avulla ja totesin ainakin sen puolen pyöränlaakerin näyttävän olevan vaihtokunnossa. Ei siis aivan turha ilta. Huomenna vuorossa on toinen puoli.

Tämän viikon tenttiin lukemiseen ei oikein riitä voimia, kun tietää että aika ei enää vaalien ja lehdenjakotyön jäljiltä riitä. Nyt onkin aika levätä pari päivää ja miettiä samalla tulevia haasteita politiikassa. Uusintoja tosin riittää vielä tällekin keväälle ja kesälle. Ehkä pelaan jotain tietokonepeliä, vaikka Dark Age of Camelotia?

Mitenkä ne vaalit sitten menivät? Tein laajan vaalityön omalla tavallani, jakamalla puolueen esitettä, pari pinkkaa toisten ehdokkaiden esitteitä ja omat korttini. Havaitsin taas kerran, että esitteiden jakaminen näkyi suoraan siinä, miltä alueilta tuli ääniä. Ääniä tuli myös mainostamani alueen ulkopuolelta ja hetken miettimisen jälkeen ymmärsin niiden tulleen suorista henkilökohtaisista kontakteista: Kun saan tilaisuuden kertoa kuka olen, minkälainen elämä minulla on ollut ja minkälaiset arvoni ovat, minua usein äänestetään.  Minua myös haluttiin poikkeuksetta kuunnella pitkään. Siksi epäilenkin, että ylioppilaskunnan päätös olla päästämättä minua OYY:n eduskuntavaalipaneeliin puoluetaustastani johtuen, on varmasti vähentänyt saamaani äänimäärää. Toki tällä sattumuksella ei varmasti ole ollut valinnan suhteen minun kohdallani minkäänlaista merkitystä. Suurempi merkitys on varmasti ollut sillä, että läpi pääseminen vaatii lähes poikkeuksetta hyvin suuren vaalibudjetin. Raha ei toki takaa läpimenoa, mutta toki mainostamisella on ollut ratkaiseva merkitys valinnalle suurelle osalle valituista. Minun kohdallani vaalibudjetti oli hyvin pieni ja koostui suurimmaksi osaksi omasta pussista maksetuista polttoainekustannuksista. Vertailun vuoksi, monen valitun edustajan mainoksien poistaminen on niiden suuresta määrästä johtuen vieläkin kesken.

Huomenna on vielä se toinen vapaapäivä, sen toisen jarrun korjaamista ja lääketieteen opiskelijoiden killan valtuuston kokousta varten. Sen jälkeen lehdenjako taas jatkuu. Ja niin varmasti jatkuu politiikkakin.
 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Hyvä raportti vaalityöstä Antero. Tosi hienoa, että olet noin aktiivinen, great job, indeed!<3

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Itse arvelin, että jakamani Dosentti-lehti vaikuttaisi yhteen prosenttiin vastaanottajista niin myönteisesti, että tulisi ääni Artolle. Tämä arvio on kylläkin melkein hihasta ravisteltu, mutta näin jälkikäteen katsellen se antaa jonkinlaisen osuvuuden. Ei voi vaikutus olla kovin monta prosenttia, mutta alarajaa on vaikeampi sanoa, koska onhan äänestäjä voinut äänestää mainoslehdestä huolimatta.
Onko blogistilla antaa tarkempaa lukemaa omien korttiensa tehosta?

Käyttäjän antsu1 kuva
Antero Metso

Jaoin niitä liian vähän, että pystyisin tekemään vertailua. Esimerkiksi, toissa eduskuntavaaleissa, paremmilla resursseilla, jaoin mainokseni koko Vaalan kuntaan ja tämä näkyi selvästi äänimäärässäni. Suoramainonta siis testatusti toimii, mutta sen hyötysuhde pienillä puolueilla on heikko.

Nyt tilanne oli kuitenkin se, että taistelimme vähillä resursseilla lähes täydellistä mediapimentoa vastaan, joten suoramainonta itse Seitsämän tähden liikkeen tavoitteista, mistä liikkeessä on edes kysymys, oli keinovalikoiman ainoiden keinojen joukossa, hyötysuhteesta huolimatta.

Mediapimennolla tarkoitan sitä, että esimerkiksi minun ylioppilaskunnassani juuri kukaan ei edes tiennyt, että olen ehdolla. Poliittinen mainonta tavallisia yliopiston viestintäkanavia myöten on kielletty. Viralliset opiskelijoiden vaalitiedotteet menivät vihervasemmistolaisen ylioppilaskunnan kautta, joka puolestaan YLE:n päätökseen vedoten jätti kylmästi Seitsemän tähden liikkeen pois tiedotuksestaan ja vaalipaneeleistaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset