Ikiopiskelijan elämää Metson Anteron elämää ja mietteitä

Siirtyminen teknologiauskosta arvouskoon ei ratkaise maailman ongelmia

Kuunnellessani viime yönä töissä puolella korvalla Yle Puhetta, sieltä tuli ohjelma Arkisto: Mainonta yhteiskunnassa, jonka eräänä osana oli haastattelu, jossa puhuttiin siirtymisestä teknologiauskosta arvouskoon. Valitettavasti kesti jonkin aikaa, ennen kuin ajatuksen selittävä voima selkeni, joten haastateltavan nimi ei jäänyt mieleeni. Tietäisikö joku sen?

Aikaisemmin uskottiin teknologisen kehityksen ratkaisevan kaikki ongelmat. Sitten teknologia pettikin odotukset: Tapahtui onnettomuuksia (avaruussukkulan räjähdys), eikä odotettuihin tavoitteisiin päästy ihmisten odottamassa ajassa. Tällöin ihmiset luonnollisesti polttavat vanhat jumalankuvat ja pystyttävät uusia.

Nykyään uskotaankin sitten siihen, että teknologian sijaan kasvihuoneilmiön vastustamisen tapaiset asiat ovat se tie pelastukseen. Hyvän poliitikon tulisi haistaa vallassa olevat suuntaukset ja kääntää ne hyödykseen. Ilmeisesti en ole kovin kummoinen poliitikko, kun takerrun yhä ajatukseen, että teknologian ja tieteen kehitys ovat hitaampi, mutta varmempi ja varmasti demokraattisempi tie parempaan maailmaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Marxilaisisttain käsitteellistettynä arvot vain ja ainoastaan heijastavat valitsevia tuotantosuhteita. Toisin päin käännettynä porvaristo pyrkii betonoimaan nykyiset tuotantosuhteet puhumalla arvoista, ja ne jotka eivät jaa porvariston käsitystä oikeasta arvoista, haastavat samalla vallitsevat tuotantosuhteet.

Ja tuotantosuhteillahan viitataan pääoman ja työvoiman väliseen ristiriitaan tai siis siihen, että elämme globaalin kapitalismin aikakautta.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Suuntaus olisi varsin tervetullut. Esimerkiksi matkustajalentokoneen suunnittelu ja mitoitus insinööritieteiden avulla on varsin työlästä ja voi joskus johtaa suurehkoihin matemaattisiin vaikeuksiin.
Jos ilma-aluksen lentokelpoisuus määriteltäisiinkin yksinkertaisesti sen perusteella, mikä on valmistajan arvopohja, niin prosessi nopeutuisi ja helpottuisi huomattavasti. Vaikutus voisi heijastua jopa matkalippujen hintoihin - ainakin sen jälkeen kun toiminnan seuraukset ovat alkaneet kunnolla realisoitua.

Käyttäjän antsu1 kuva
Antero Metso

Totta. Kysynnän ja tarjonnan laki laskisi huomattavasti matkalippujen hintoja sen jälkeen, kun lentokoneita alkaisi putoilla nykyistä tiheämpään tahtiin.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

"teknologian ja tieteen kehitys ovat hitaampi, mutta varmempi ... tie parempaan maailmaan"

Jokseenkin noin. Jätin sen demokraattisen pois, tiede ja teknologia kun eivät ole demokraattisia vaan meritokraattisia. Demokratian mahdollistajia ne kyllä ovat. Teknologia ei tietenkään ratkaise kaikkia ongelmia, ei ainakaan siinä aikataulussa kuin toivotaan tai kuvitellaan. Rajansa silläkin on, mutta teknologia harvoin pettää, jos niitä rajoja ei jätetä huomiotta eikä yritetä oikoa mutkia suoraksi.

Käyttäjän antsu1 kuva
Antero Metso

Tapa, miten tiede etenee on toki meritokraattinen: asiantuntijat ovat päättävässä asemassa tiedeyhteisön kantaa muodostettaessa. Vapaan koulutuksen ja tutkimuksen vaikutus yhteiskuntaan sen sijaan on mitä suurimmassa määrin demokratiaa tukeva ja ehkä jopa tehokkaasti toimivan demokratian edellytys: äänestäjän olisi hyvä ymmärtää, mitä tehdyt valinnat käytännössä tarkoittavat ja tämä on vaikeaa ilman riittäväntasoista koulutusta.

Mutkien suoraksi oikominen arvopohjalta ei tosiaankaan vain onnistu. Esimerkisi, sähköautojen tekniikasta ei tehdä sormia napsauttamalla valmista hartaasti hyvien arvojen edistämiseen uskomalla ja vaihtoehdot, polttomoottoriautot kieltämällä. Arvovalintoihin turvaaminen teknologian sijaan on toki lyhyellä tähtäimellä halvempi vaihtoehto. Uskominen ei maksa mitään ja tuo välittömästi hyvän mielen. Tutkimukseen ja tuotekehitykseen sijoittaminen maksaa ja tulokset ovat lisäksi epävarmoja.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset