222 - Euroopan Parlamenttiin - Ikiopiskelijan elämää Metson Anteron elämää ja mietteitä

Tähtiliike julkaisi eurovaaliohjelman

Tähtiliikkeen eurovaaliohjelma on vihdoinkin julkaistu. YLE:n linjauksen ylläpitämästä mediaboikotista eduskuntavaalien alla pahasti kärsineen liikkeen äänestämistä harkitsevilla on nyt mahdollisuus nähdä, minkälaista Eurooppaa kohti äänen antaminen vie. 

Tärkein minulle ohjelmasta erottuva teema on globalisaatio. Tähtiliike on syntynyt vastaamaan globalisaation mukanaan tuomiin ongelmiin. Globalisaatiota on ajettu itsetarkoituksena välittämättä sen mukanaan tuomasta työttömyydestä ja muista ongelmista. Esimerkiksi keskustelu kasvihuoneilmiön torjumisesta kansallisella verotuksella ja yritystukien poistolla kertoo minusta selvää kieltään eräiden suurienkin puolueiden huonosta globalisaation ymmärryksestä. 

Globalisaation hyviä ja huonoja puolia ei voida erottaa toisistaan. Perussuomalaiset ovat saaneet paljon nostetta sille sokealle Pihtiputaan mummollekin päivänselvästä faktasta, että huonot puolet eivät vain katoa väittämällä jääräpäisesti, että niitä ei ole olemassa. Tähtiliike kiinnittää tässä kuitenkin huomiota globalisation taloudellisiin puoliin: Työttömyyteen ja vallan siirtämiseen markkinavoimille ja ylikansalliseen päätöksentekoon. Carunan siirtolaskut eivät johdu maahanmuutosta mutta johtuvat silti hallitsemattomasta globalisaatiosta.

Tähtiliike ajaa globalisaation hallitsemista palauttamalla päätösvaltaa takaisin kansallisille päättäjille. Euroon mukaan lähteminen on vienyt meiltä keskeisiä työttömyyden ja talouskasvun instrumentteja. Siksi Tähtiliike ajaa eurosta luopumista. Jos EU alkaa hajota, Suomen pitäisi lähetä mukana. Vaihtoehtona olisi yhteistyö toisten Pohjolan maiden kanssa. Tästä yhteistyöstä passivapauksineen ja vaikkapa toisessa Pohjoismaassa opiskelun helppoudesta meillä on pitkät ja hyvät kokemukset. Liike ajaa pikaista neuvoa antavaa kansanäänestystä Eurosta ja Unionin jäsenyydestä. Euroopan laajuinen yhteistyö Euroopan Neuvoston ja ETYJ:n yhteydessä kelpaa Tähtiliikkeellekin.

Tähtiliike vastustaa liittovaltiokehitystä ja sotilaallista liittoutumista. Rajojen valvonnan tulee olla kansallisella vastuulla.  Pakolaisten vapaa liikkuvuus EU:n sisällä pitäisi rajata rajatarkastuksilla. 1990-luvun laman jäljiltä edelleen velkaloukussa olevien tilanne pitäisi korjata. Valtiollisen median vallassa olevia puolueita härskisti suosiva linja pitäisi muuttaa aidosti tasapuoliseksi. Liike kannattaa pienemmän tilakoon suosimista.

Tärkeänä ja liikkeen selkeästi Perussuomalaisista eroittavana tavoitteena Tähtiliikkeellä on kehitysavun palauttaminen 0,7 prosenttiin bruttokansantuotteesta. Tämä on minusta tärkeä tavoite. Liike painottaa kestävää kehitystä (Agenda 2030) ja on sitä mieltä, että ilmastonmuutosta tulisi ensisijaisesti torjua niissä maissa, joissa toimenpiteillä on suurin vaikutus.

Olen itse ohjelman kannalta aika lailla samoilla linjoilla. Oma kantani ympäristön muuttumiseen painottuu toki enemmän muutoksiin mukautumiseen, saasteettomamman teknologian kehittämisen ja tutkimuksen tukemiseen sekä Suomen kaltaisten kehittyneiden maiden vastuuseen taloudellisesti toteuttamiskelpoisten ratkaisujen kehittämisessä toistenkin maiden käyttöön.  Oman maan talouden kuristaminen ympäristöveroilla ja yliopistojen muuttaminen koko maailman kevyttutkintotehtaiksi ei maailmaa pelasta.
 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset